Hangi durumlarda apartman aidatı ödenmez?
Genel bir kural olarak, hizmetler eksik veya yetersizse, sakinler veya mal sahipleri katkı payı ödememe hakkına sahiptir. Bu durumda, sakinler veya mal sahipleri genellikle sorunları bina yönetimine veya yerel yetkililere bildirmeli ve sorunun çözülmesi için adım atılmasını talep etmelidir.
Apartman yöneticisi nelerden muaf olur?
Apartman yöneticisi apartmanın günlük operasyonlarından, bina bakımından ve idaresinden sorumludur. Apartman yöneticisi nelerden muaftır? İşte bu sorunun cevabı: Apartman yöneticisi aidat toplama, binayı temizleme, güvenlik önlemleri, bakım ve onarım gibi görevlerden muaftır.
Yönetici aidattan muaf mıdır?
Örneğin, yönetim planında yöneticinin diğer kat malikleri gibi bütün ortak giderlere katkıda bulunacağı öngörülmüşse yönetici, ilgili hükme göre katkı payı ödemekle yükümlüdür.
Apartman yöneticisi apartman giderlerini öder mi?
Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK) ise, harcamanın türüne göre ortak harcamanın mal sahibi tarafından mı yoksa kiracı tarafından mı yapıldığına dair bir değerlendirme yapmamıştır. KMK’ya göre, tüm masraflardan sorumlu olan asıl kişi daire sahibidir.
Apartmanda yönetmeliği boş daire aidat öder mi?
Kat mülkiyetinde ise malik ödemekle yükümlüdür; taşınmazın sahibi kim ise aidatları o ödemekle yükümlüdür. Malikin aidat ödeme yükümlülüğü, evi kullanıp kullanmamasına bağlı değildir; kullanılmasa ve boş olsa bile malik aidat ödemekle yükümlüdür.
Apartman yöneticisi toplantı yapmadan aidat artırabilir mi?
Yasa gereği, katkılar kat mülkiyeti kurulu tarafından belirlenen miktarda ve kararlaştırılan tarihte toplanır. Kat mülkiyeti yöneticisi toplantı yapmadan katkıları artırabilir mi? Kat mülkiyeti ve site yöneticisi toplantı yapmadan katkıları artırabilir mi? HAYIR!
Apartman yöneticisi en fazla kaç yıl için seçilir?
Bu nedenle, bir konut yöneticisinin seçilmesi, apartman sakinlerinin yaşam kalitesini doğrudan etkileyen bir karardır ve her yıl dikkatlice yapılmalıdır. Ancak, yasa ve yönetim planı çerçevesinde, yönetici en fazla üç yıl görevde kalabilir ve yeniden seçilebilir.
Apartman yöneticisi gelir ve giderleri tabloya asmak zorunda mı?
Gelir ve gider hesabı yayınlama zorunluluğu: Kat mülkiyeti yöneticisinin gelir ve gider hesabı göstermesi konusunda açık bir yasal zorunluluk yoktur. Ancak, Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 18. maddesine göre, kat maliklerinin kurul tarafından her an bilgi ve inceleme alma hakkı vardır.
Kimler site yöneticisi olamaz?
Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, yönetim planında “Yönetici apartman sahipleri tarafından seçilir” ibaresi varsa, apartman sahibi olmayan kişiler yönetici olamaz. Buna göre, örneğin; kiracılar apartman ve bina yöneticisi olamazlar. Ancak, yönetim planında böyle bir ibare yoksa, kiracılar da yönetici olabilir.
Kimse yönetici olmak istemezse ne olur?
Apartman yöneticisi olmak isteyen kimse yoksa, o yöneticinin birinci kat maliklerinden biri olması istenecektir. Ancak, yönetici olmak isteyen kimse yoksa, dışarıdan bir yönetici atanacaktır. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından binaya atanan yönetici, o atamanın üzerinden altı ay geçmediği sürece kat mülkiyeti birliği tarafından değiştirilemez.
Apartman yöneticisi ne kadar maaş alır?
Verilere göre, Apartman/İnşaat Müdürü 2024 yılı itibariyle ortalama aylık 34.800 TL maaş alacak. Apartman/İnşaat Müdürü 2024 yılında en düşük maaşı 27.700 TL alırken, en yüksek maaşı 49.800 TL olacak. Önceki yıllara bakıldığında, Temmuz 2023’te Apartman/İnşaat Müdürü’nün ortalama pozisyonu 25’tir.
Apartman yöneticileri hangi masraflara katılmalı?
Ana gayrimenkullerin sigorta primlerine, bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderlerine ve yönetici maaşları, ortak tesislerin işletme giderleri ve giderler için alınacak avanslar gibi diğer giderlere, gayrimenkuldeki payları oranında katılmak zorundadırlar.
Yönetici doğalgaz öder mi?
Site yönetimi hakkında kulaktan dolma bilgilere göre site yöneticisinin ücret ödemediği yönünde bir görüş var. Ancak bu yanlış bir bilgi. Çünkü yöneticiler normal gider olarak kabul edilen elektrik, su, yakıt ve asansör masraflarına katkıda bulunmuyor.
Apartman bakım onarım giderlerini kim öder?
Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, binanın bakım, onarım gibi giderleri kat malikine aittir.
Apartman yöneticisi ceza alır mı?
Aslında apartman/şantiye yöneticisinin veya yönetim kurulunun ceza verip veremeyeceği çok tartışmalı bir konudur. Kat mülkiyeti yasamızda yöneticinin veya yönetim kurulunun ceza verebileceğini belirten bir hüküm yoktur.
Apartman aidatı en fazla kaç ay ödenmezse?
Yapı yönetimi tarafından bir tarih belirlenip kat mülkiyeti birliği tarafından onaylanmadığı takdirde, daire/gayrimenkul için toplam ORTAK GİDERLER tutarını ödemeyen kat maliki veya diğer yükümlüler, ilgili ayın 20’sine kadar avans ödemek zorunda kalacak ve bu ödeme otomatik olarak (ihtara gerek kalmaksızın) peşinat olarak tahsil edilecektir.
Apartman aidatı ödememek suç mu?
Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, kat maliklerinin her biri, aralarında farklı bir anlaşma olmadığı sürece, sabit orana eşit olarak katkıda bulunmakla yükümlüdür. Katkı paylarını ödemeyen kiracıya karşı karşı icra takibi başlatılabilir.
Kiracılar aidata itiraz edebilir mi?
Özetle, kiracıların kira sözleşmesinde yer alan hukuka aykırı hükümlere veya aşırı gerekliliklere itiraz etme hakkı vardır; ancak, aidat ödeme zorunluluğu gibi kira sözleşmesinin şartlarına uygun hususlarda itiraz etme hakkı yoktur.
Apartman aidatı kaç ay ödenmezse icra gelir?
Tüm apartman sahipleri, hayatta olsunlar veya olmasınlar, aidat ödemekle yükümlüdürler. Kat Mülkiyeti Kanunu’nda bir son tarih belirtilmediği için bu soru tamamen diğer apartman sahiplerine veya yöneticiye kalmıştır. Başka bir deyişle: aidat borcu bir ay boyunca ödenmese bile, icra takibi başlatılabilir.