Cezai şart ve gecikme tazminatı aynı anda istenebilir mi?
Taraflar arasındaki sözleşmede cezai şart dışında gecikme halinde tazminat ödenmesine ilişkin bir hüküm yer almamaktadır.
Müspet zarar ve cezai şart birlikte istenebilir mi?
Prensip olarak, sözleşmenin feshi halinde olumlu bir tazminat talep edilemez ve taraflar aksi yönde karar vermekte ve kaybedilen karları talep etmekte de serbesttirler. Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu sözleşme özgürlüğü ilkesini kabul ettiğinden, taraflar sözleşme cezasının miktarını belirlemekte serbesttirler.
Cezai şart alacak mı tazminat mı?
Borçlu sözleşmesel bir ceza ödemeyi kabul ettiyse, alacaklı artık zararlarını talep etmek veya zararlarının miktarını kanıtlamak zorunda kalmadan tazminat alma fırsatına sahiptir. Bunun nedeni, ceza maddesinin sözleşme ihlali durumunda ödenmesi gereken önceden belirlenmiş bir tazminat miktarı olmasıdır.
Ceza mahkemesinden tazminat talep edilebilir mi?
Ceza yargılaması sonrasında tazminat davası açılabilir. Maddi ve manevi tazminatın talep edilebileceği bu gibi durumlarda, ceza yargılamasına konu olabilecek bir suçtan dolayı maddi veya manevi zarar olup olmadığı incelenir.
Sözleşmenin feshi halinde cezai şart istenebilir mi?
Sözleşme, sözleşmede öngörülen sebeplerden başka bir sebeple ve vaktinden önce feshedilirse, sözleşmeyi fesheden tarafa sözleşme cezası ödenmesi emredilebilir. Böyle bir ceza maddesi, sözleşmenin haksız yere feshedilmesini önlemek için tasarlanmıştır.
Gecikme tazminatı ne zaman istenir?
Gecikme tazminatı: Borçlunun borçlarını zamanında ifa etmemesi nedeniyle gecikme yaşanması halinde; alacaklı, borçludan borcun ifasını talep edebileceği gibi, borcun geç ifa edilmesi nedeniyle gecikmeden doğan zararın tazminini de talep edebilir.
Menfi zarar ve müspet zarar aynı anda istenebilir mi?
Bu zararlar olumlu ve olumsuz zararlar olup aynı anda talep edilemez.
Cezai şart zamanaşımına uğrar mı?
TBK 182’de bunun için özel bir düzenleme vardır. Asıl hizmet tamamen imkânsız hale gelmişse, sözleşmede bu durumda da sözleşmesel cezai şart istenebileceği kararlaştırılmışsa sözleşmesel cezai şart talep edilebilir. Asıl edim sona ererse cezai şart da sona erer.
Aynen ifa davası nedir?
Alacaklı, sözleşmenin ifasını talep ederek, temerrüde düşen borçlunun borcunu ifa etmesini ve gecikmeden kaynaklanan zararı tazmin etmesini talep eder. Borçlunun ödemede temerrüde düşmesi halinde, alacaklı kanunda belirtilen bir dizi seçimlik hakka sahip olur.
Cezai şart hangi hallerde geçersiz olur?
Sözleşme, hukuka aykırılık veya ahlaka aykırılık, başlangıçta imkânsızlık, fiil ehliyetsizliği veya şekil eksikliği gibi sebeplerden dolayı geçersiz ise, sözleşmede öngörülen cezai şart da geçersizdir.
Bir işçi hangi durumlarda tazminat alamaz?
Hangi durumlarda işçi kıdem tazminatı alamaz? İşçinin sadakat borcu ve rekabet yasağı… İşçinin kendi kusuru ile hastalanması halinde kıdem tazminatı… İşçinin ülkeye girerken yanıltıcı bilgi vermesi halinde kıdem tazminatı… İşçinin işverene veya ailesine karşı kötü davranması halinde kıdem tazminatı
Cezai şart kısmi talep edilebilir mi?
Alacaklının zararı ceza tutarını aşmışsa, ceza şartına ek olarak sadece aşan tutarı talep edebilir.
Ceza mahkemesi zarar tazmini yapabilir mi?
“Tazminat, ayni tazminat ve verilen zararın tazmini yoluyla yapılabilir. Failin kısmen tazmini veya tazminatın azaltılması, Türk Ceza Kanunu’nun 168/4. maddesine göre mağdurun rızasına bağlıdır. “Gerçek pişmanlık halinde, hâkim cezayı maddede belirtilen oranda indirebilir.
Beraat edilen dosyadan tazminat alınır mı?
Beraat edilen davadan tazminat alınır mı? Evet, haksız yere tutuklanan bir kişi, dava açılmadan önce kovuşturmaya gerek olmadığına karar verilirse veya dava sonucunda beraat ederse, haksız tutuklama nedeniyle tazminat talebiyle Maliye Bakanlığı’na yani devlete dava açabilir.
Hakaretten dolayı tazminat davasında ne kadar para alınır?
Hakaretten kaynaklanan manevi tazminat davalarında avukatlık ücreti ve yargılama giderleri. Hakaret ve küfürden kaynaklanan manevi tazminat davalarında avukatlık ücreti 2024’ten itibaren en az 17.000 olacak.
Gecikme cezası cezai şart mıdır?
“Performansa eklenen ceza maddesi” olarak adlandırılan bu tür ceza maddesi, alacaklıya cezanın ifasını ana borçla birlikte talep etme hakkı verir. Performansa eklenen ceza maddesine hukukumuzda geç ödeme cezası denir.
Sözleşmeden dönme halinde cezai şart istenebilir mi?
Bu durumda, asıl borca ek olarak, sözleşmesel bir ceza maddesi de gerekebilir. “Borçlu, sözleşmeden çekilerek veya kararlaştırılan sözleşmesel cezayı ödeyerek sözleşmeyi feshetme hakkına sahip olduğunu kanıtlama hakkını saklı tutar.” Bu madde, ifayı engelleyen ceza maddesini düzenler. Bu duruma ters ceza da denir.
Gecikme tazminatı için kusur şart mı?
(Tekinay-Akman-Burcuoğlu-Altop, a.g.e., s. 961.) Yukarıda açıkladığımız üzere, kusurun varlığı, gecikmenin genel sonuçları olan ifanın usulüne uygun yapılması ve gecikme tazminatı talebinin ön koşuludur. Borçlu, gecikmeden sorumlu olmadığını ispat ederse sorumluluktan kurtulur.
Gecikme tazminatı asıl alacak mıdır?
Gecikme tazminatı, asıl alacağın zamanında ödenmemesi halinde alacaklının geç ödeme nedeniyle uğraması muhtemel zararın tazminidir.