Şiddete maruz kalan nerelere başvurabilir?
ŞİDDETE KARŞI BAŞVURU YERLERİPolis ve Jandarma Karakolları… Başsavcılık… 3. Aile Mahkemesi Hakimliği. … Diğerleri. … Alo 183; Aile, Kadın, Çocuk ve Engelli Sosyal Hizmet Danışma Merkezi… Acil Numaralar… 3. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri. …ŞÖNİM (Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi)Diğer Makaleler…
Şiddete maruz kalan kadınlar ne yapmalı?
Şiddete maruz kalmanız halinde en yakın polis karakoluna, Jandarma Komutanlığına, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezine (ŞÖNİM), Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüğüne, Cumhuriyet Başsavcılığına, Kaymakamlığa, Valiliğe, Aile Mahkemesine, belediyelere ve kadın örgütlerine başvurabilirsiniz.
Şiddete maruz kalan bireye mağdura verilecek danışmanlık hizmeti neleri kapsar?
Hizmetler: Telefonla danışmanlık. Kişisel danışmanlık (randevu ile). Hukuki danışmanlık (randevu ile). Tıbbi danışmanlık (randevu ile). Dava desteği (şiddet mağdurları psikososyal destek alır. … Değişen durumlarda destek. Sorunlara ortak çözümler bulma. Daha fazla makale… .
Şiddete uğrayan kadın ne hisseder?
Şiddete maruz kalan kişiler suçluluk, yalnızlık, korku, çaresizlik, özgüven eksikliği, gerginlik ve huzursuzluk gibi duygular yaşarken; akut stres bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu, anksiyete bozuklukları, alkol ve madde bağımlılığı, depresyon gibi pek çok psikiyatrik rahatsızlığın görülme olasılığı da artıyor…
Şiddete maruz kaldığımızda ne yapmalıyız?
Şiddet mağduru olan veya şiddet tehdidi altında olan herkes, bulunduğu bölgedeki polis veya jandarma teşkilatına şikayette bulunabilir. Polis veya jandarma, acil bir eylem gerekiyorsa önleyici ve koruyucu tedbirleri alacaktır; diğer durumlarda konuyu savcılığa iletecektir.
Kadına vurmanın cezası nedir?
Bu tür fiillerde mağdurun şikâyeti üzerine faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir. Bir yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası verilir. Bu suçu işlemeye hazırlık hareketleri de tamamlanmış suç gibi cezalandırılır.
Kadına şiddetin cezası kaç yıl 2024?
Kadına karşı şiddet suçu: 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası, ancak bu fiilin hamile kadına, eşe, boşanmış eşe veya anaya karşı işlenmesi halinde 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. (TCK m. 96) Kadına karşı cinsel saldırı suçu: 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Kades hangi durumlarda kullanılır?
KADES, kadın ve çocukların maruz kaldığı şiddet ve taciz gibi kötü davranışları önlemek için kullanıcılara sunulan resmi bir uygulamadır. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan ve acil durumlarda aklınıza gelen ilk şey olan bir acil durum uygulamasıdır.
Türkiye’de kadınlar en çok hangi şiddete maruz kalır?
Türkiye’de kadına yönelik şiddet yaygındır. Yapılan araştırmalara göre kadınların %52-66’sı sözlü şiddete, %15-65’i fiziksel şiddete, %24-55’i psikolojik şiddete ve %13,5-19,3’ü ekonomik şiddete maruz kalmaktadır. %6 ila %3-15’i ise cinsel şiddete maruz kalmaktadır.
Şiddete uğrayan bir kişi hangi kurumlara başvurabilir?
ŞİDDET YAŞIYORSANIZ ŞİKAYETİNİZİ BİLDİREBİLECEĞİNİZ KURUM VE KURULUŞLAR: Valilik Ofisi. İlçe Valiliği Ofisi. Kolluk Kuvvetleri. Adli Makamlar (Cumhuriyet Başsavcılığı ve Aile Mahkemeleri) Aile ve Sosyal Politika İl Müdürlükleri. Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri. Sağlık TesisleriDaha fazla makale…
En çok hangi meslek grubu şiddete maruz kalmaktadır?
Zorbalık: Mesleğe göre; Bu durumdan en çok etkilenenler hemşireler, doktorlar ve KYH’dir. En az maruz kalan meslekler bankacılar ve öğretmenlerdir. Temizlik personeli, akademisyenler, bankacılar, güvenlik personeli ve doktorların en az risk altında olduğu söylenebilir.
Şiddete uğrayan bir kişi aşağıdakilerden hangisini yapmalıdır 113?
En yakın polis veya jandarma karakoluna gittiğimizde: Şiddete veya şiddet tehditlerine maruz kalırsak ihbarda bulunabiliriz. Polise/jandarma karakoluna ihbarda bulunduğumuzda, yaşadıklarımızı detaylı bir şekilde anlatmalı ve anlattığımız şekilde tutanağa geçirildiğinden emin olmalıyız.
Kadına şiddette 5D prensibi nelerdir?
Kadınlara yönelik şiddetin biçimleri arasında fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddet yer alır. Ayrıca erken yaşta ve zorla evlilik, “namus cinayetleri”, zorla intihar ve kadın ticareti kadınlara yönelik şiddetin en ciddi biçimleri olarak kabul edilir.
Eşini döven kocaya ne ceza verilir?
Eş hakkında Cumhuriyet savcılığına şikayette bulunulması halinde, öncelikle eş hakkında soruşturma başlatılacak ve eşe para cezası veya hapis cezası verilecektir. Bir diğer ihtiyati tedbir ise eş hakkında ihtiyati tedbir kararı verilmesidir.
Kadına şiddetin sonuçları nelerdir?
Kadına yönelik şiddet kesiklere, kırıklara, iç organlarda yaralanmalara, organ kayıplarına, kalıcı sakatlıklara, istenmeyen gebeliklere, HIV, PID gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklara ve düşüklere neden olabilir.
Şiddete uğrayan bir kişi hangi kurumlara başvurabilir?
ŞİDDET YAŞIYORSANIZ ŞİKAYETİNİZİ BİLDİREBİLECEĞİNİZ KURUM VE KURULUŞLAR: Valilik Ofisi. İlçe Valiliği Ofisi. Kolluk Kuvvetleri. Adli Makamlar (Cumhuriyet Başsavcılığı ve Aile Mahkemeleri) Aile ve Sosyal Politika İl Müdürlükleri. Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri. Sağlık TesisleriDaha fazla makale…
Şiddete maruz kalan kişilerin başvurması gereken kurum ve araması gereken telefon hattı numarası nedir?
Gerekli bilgileri ALO’nun 183 numaralı telefonunu ve aşağıda belirtilen Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerini (ŞÖNİM) arayarak alabilirsiniz.
Aile içi şiddetin cezası nedir?
“Madde 106 – (1) Yakınının hayatına, bedenine veya cinsel dokunulmazlığına saldırdığı ileri sürülerek bir kimseyi tehdit eden kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Mor çatıya kimler başvurabilir?
Fiziksel şiddete maruz kalırsanız, faile karşı şikayette bulunabilirsiniz. Fiziksel şiddet, Türk Ceza Kanunu’nda kasıtlı bedensel zarar kategorisi altında ele alınmaktadır. Bedensel zarar raporu düzenleyerek fiziksel şiddeti belgeleyebilir ve savcılığa suç duyurusunda bulunarak failin kovuşturulmasını sağlayabilirsiniz.