İçeriğe geç

Dinimize Göre Kimlere Nikah Düşmez

Dinen nikâh kimlere düşmez?

Bunlar, ilk kocasını geri dönülmez bir talakla (su) terk eden kadın, başka bir erkekle evli olan veya bekleme süresi bulunan kadın, semavi bir dine mensup olmayan – müşrik – kadın, kocasının kız kardeşi ve kocasının yönetimi altında bulunan kadınlar – ve her ikisiyle aynı anda nikâhlanamayan kadın, kadınlar için – ve dört kadınla evli olan bir erkek için…

Eşinin kardeşine nikâh düşer mi?

Kim kiminle evlenemez? Öncelikle, yakınlık derecesi ne olursa olsun, altsoy ile altsoy arasında evlenme engeli vardır. Akrabalık derecesi ne olursa olsun, altsoy ile üstler arasında evlilik yapılamaz. Kardeş evliliği mümkün değildir.

Dayı ve yeğen nikâh düşer mi?

Kanunla belirtilen bazı yakın akrabalar arasında evlenme yasaktır. TMK’nın 129. maddesinin 1/1. Fıkrasına göre “Üstler ve altsoy arasında; kardeşler arasında; Amcalar, teyzeler, halalar ve bunların yeğenleri arasında evlenme yasaktır.”

Hangi kızla evlenilmez?

Bir sonraki ayette, nesep, süt ve sıhriyet sebebiyle evlenmeleri haram olan kadınlar sıralanmaktadır: “Sizinle evlenmeniz haram olanlar şunlardır: Anneleriniz, kızlarınız, kız kardeşleriniz, teyzeleriniz, kardeşlerinizin kızları,… kız kardeşlerinizin kızları, sizi emziren süt anneleriniz, süt kız kardeşleriniz,…

Kimlere nikâh düşmez ayeti?

Size şunlarla evlenmeniz haram kılındı: Analarınız, kızlarınız, kız kardeşleriniz, teyzeleriniz, teyzeleriniz, kardeşlerinizin kızları, sizi emziren sütanneleriniz, süt kızkardeşleriniz, karılarınızın anneleri ve evlerinizde bulunan ve kendileriyle cima ettiğiniz kadınlardan olan üvey kızlarınız…

Mahrem ve Namahrem kimlerdir?

“Haya inancın bir parçasıdır.” Mahrem: Ne helal ne de haram olan bir şeydir. Fıkıhta, dini nedenlerle evlenmeleri yasak olan kişilerin en yakın akrabalarıdır. Namahrem: Mahremin zıttıdır; helal, haram olmayan bir şey… Fıkıhta bir terim olarak; evlenmeleri yasak olmayan kişiler anlamına gelir.

Abi ölünce yengeyle evlenmeye ne denir?

1.2. Levirat Evliliği: Levirat evliliği; kardeşin ölümünden sonra ölenin kardeşinin dul eşiyle evlenmesi; yani teyzesiyle evlenmesi ile gerçekleşir. Bu evlilik türü ülkemizde daha çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde görülmektedir.

Evliyken baldıza nikah düşer mi?

Diyanet’in yayınladığı “Fetvalar” kitabında, “Eşlerden birinin zina etmesi, evliliklerine zarar vermez” ifadesi yer alıyor. Yengeyle zina yapmanın evliliği sona erdirmemesinin nedeni ise, “Yengeyle evlenme yasağı kalıcı değil, geçicidir” ifadesinin sosyal medyada gündem olması.

Hangi akrabalar evlenemez?

Evlenmesi haram olan kadınlar şunlardır: Ana, babaanne veya dede, kız, erkek ve kız çocukları, yani torunlar, kız kardeşler, kız ve erkek kardeşlerin kızları, teyzeler, eşin annesi, başkasının eşinin kızı, oğlunun karısı, evlilikleri devam ettiği sürece…

Eşimin yeğenine nikah düşer mi?

Aşağıdaki kişiler asla evlenemezler: torunlar, çocuklar, anneler, babalar, büyükbabalar, büyükanneler, kardeşler, teyzeler, amcalar, teyzeler, amcalar ve yeğenler kan hısımları arasındadır. Evlilik yoluyla edinilen hısımlar (yasal) kaynanalar, kayınpederler, başkalarının eşlerinin çocukları, çocukların eşleridir.

Bir erkek yengesiyle evlenebilir mi?

Maddenin (1) numaralı paragrafı kısaltılmış ve daha açık hale getirilmiştir. Madde, hakiki ve sahte soy arasında ayrım yapmadan, evliliğin “soy ve soy arasında” yasak olduğunu belirtmektedir.

Kuzen evliliği haram mıdır?

Kuzen evlilikleri İslam dünyasında kabul edilirken, kardeşlerle, amcalar, teyzeler ve sütanneler gibi akrabalarla evlilik yasaktır. Hristiyan dünyasında, birinci kuzen evlilikleri hala kabul edilmemektedir ve Katolik Kilisesi’nden özel izin gerektirmektedir.

Savcı kimle evlenemez?

Mevcut hakimler ve savcılar yasasına göre, hukuk mezunu bir yabancıyla evliyse hakim veya savcı olamaz. Kariyerine başladıktan sonra bir yabancıyla evlenirse meslekten atılır.

Teyze kızıyla evlenmek tehlikeli midir?

Bir amca, teyzenin oğlu, dayı veya teyzenin kızıyla evlenmek olumsuz sosyal ve tıbbi durumlara yol açabilir. Ancak ikinci nesil torunlar arasındaki evlilik de zararlıdır çünkü genetik hastalık riski hala mevcuttur.

Eski eşin kızıyla evlenebilir mi?

Eşler arasındaki evlilik sona ermiş olsa bile (eşler boşanmış olsalar bile) eşlerden birinin diğer eşin altsoyu veya altsoyu (ana-baba, büyük anne-büyük baba, oğul-kız, eski eşin torunları) ile evlenmesi yasaktır.

Kadının imam nikahı hangi hallerde bozulur?

İslam boşanmaya karşı olsa da bazı durumlarda boşanmaya izin verir. Dini nikahlı bir çiftin boşanması için erkeğin üç kez “boş ol” demesi yeterlidir. Ayrıca eşlerden biri din değiştirirse veya resmi boşanma olursa imam nikahı iptal edilir.

Evliyken baldıza nikâh düşer mi?

Diyanet’in yayınladığı “Fetvalar” kitabında, “Eşlerden birinin zina etmesi, evliliklerine zarar vermez” ifadesi yer alıyor. Yengeyle zina yapmanın evliliği sona erdirmemesinin nedeni ise, “Yengeyle evlenme yasağı kalıcı değil, geçicidir” ifadesinin sosyal medyada gündem olması.

Dini nikâh olmazsa ne olur?

Dini nikahın bağımsız bir yetkisi yoktur. Resmi nikah, insanların kanun önünde evli olduğunun bir göstergesidir. Anayasal devletlerde eşlerin nikahı resmi makamlarca gerçekleştirilir. Kişi dini nikah yapmamış olsa bile, medeni nikahla evli olduğu kanıtlanabilir.

Nikâh ne zaman bozulur?

Müslüman bir erkek karısına üç talak verirse, yani onu üç ayrı zamanda bir kez talak ederse veya bir kez “Onu üç kez talakla boşadım” derse, eski evlilik tamamen iptal olur. O kadını geri almak için bir örtüye ihtiyacınız vardır. O kadın beklerken kimseyle evlenemez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir